advies

Als je zelf een muziek activiteit wil opzetten met mensen met een handicap, dan zou je de volgende stappen kunnen nemen:

ZINGEN

  1. ZINGEN Als je zelf geen instrument bespeelt, zoek dan iemand, die populaire liedjes kan spelen op de gitaar of de piano of laat op de versterker liedjes van YouTube horen.
  2. Zoek uit welke liedjes ze leuk vinden. Dit kan namelijk per individu of groep zeer verschillen.
  3. Print de teksten uit van deze liedjes. Alleen het refrein meezingen is fijn, maar het hele liedje kunnen meezingen is nog fijner.
  4. MUZIEK MAKEN Laat ze kiezen uit de instrumenten die de muziekschool ter beschikking heeft gesteld.
  5. SLAGWERK Met trommeltjes meespelen is een heel goede activering van het hele lichaam. In handen mee klappen of op tafel tikken ook. Ook zinnen zeggen en dan het ritme met een trommel meespelen is leuk. Ook bij trommelen alleen, zonder muziek kan echt de swing erin komen. Variatie in de slag is belangrijk. Diekwarts en vierkwarts maat oefenen. Met populaire liedjes mee-drummen lukt altijd.
  6. INSTRUMENTEN Met de melodie instrumenten kan worden meegespeeld met andere YouTube opnames, zoals Tibetaanse meditatie https://www.youtube.com/watch?v=-RZNFiQlzGs of Peace Piece van Bill Evans https://youtu.be/1u8C6_fA594
  7. Als er een piano is, kan er door iedereen, die dat wil op de witte toetsen van de piano worden geïmproviseerd, waarbij men niet echt piano hoeft te kunnen spelen. Vaak zijn enkele tonen met pedaal voldoende. Daarbij kan gewoon vrij geëxperimenteerd worden samen met de melodie- en de slag instrumenten.