benadering

 

 

Dat muziek mogelijkheden kan bieden voor het geestelijk- en lichamelijk welzijn van de mens, is niet nieuw meer. Zo zijn er de laatste jaren al heel wat wetenschappelijke publicaties uitgekomen die wijzen op de positieve effecten van muziektherapie op ouderen en gehandicapten, in het bijzonder bij hersenbeschadigingen.

Zelf heb ik nooit een therapeutisch benadering gehad. Ik heb met ouderen gewerkt als muzikant, die samen met hen iets moois wilde beleven. Natuurlijk ben ik me van de therapeutische kant bewust, maar bij het samen spelen of zingen is voor mij de muzikaliteit ‘an sich’ het punt van contact tussen ons. Op Hemelse muziek en verdere pagina’s ziet u mijn manier van werken  met lichamelijk beperkte ouderen en lichte dementie. en mijn ervaringen in het zoeken naar oplossingen met ouderen in een toestand van zwaardere dementie.

Hier hoort u een improvisatie van de groep in de Vondelstede. Ik improviseer eenvoudig op de piano, waarbij zij meespelen. Wij zijn aboriginals. We hebben deze instrumenten in het bos gevonden:

Er wordt alleen op de witte toetsen van de piano gespeeld, dus in C, A klein of in D (Dorische toonladder). Zodoende kunnen alle instrumenten op elkaar zijn afgestemd.