benadering

 

Dat muziek mogelijkheden kan bieden voor het geestelijk- en lichamelijk welzijn van de mens, is niet nieuw meer. Zo zijn er de laatste jaren al heel wat wetenschappelijke publicaties uitgekomen die wijzen op de positieve effecten van muziektherapie op ouderen en gehandicapten, in het bijzonder bij hersenbeschadigingen.

Zelf heb ik nooit een therapeutisch benadering gehad. Ik heb met ouderen gewerkt als muzikant, die samen met hen iets moois wilde beleven. Natuurlijk ben ik me van de therapeutische kant bewust, maar bij het samen spelen of zingen is voor mij de muzikaliteit ‘an sich’ het punt van contact tussen ons. Op Hemelse muziek en verdere pagina’s ziet u mijn manier van werken  met lichamelijk beperkte ouderen en lichte dementie. en mijn ervaringen in het zoeken naar oplossingen met ouderen in een toestand van zwaardere dementie.

Hier hoort u een improvisatie van de groep in de Vondelstede. Ik improviseer eenvoudig op de piano, waarbij zij meespelen. Wij zijn aboriginals. We hebben deze instrumenten in het bos gevonden:

dit is een opname uit de Vondelstede, waar ik lang met dezelfde groep heb gewerkt:

Er wordt alleen op de witte toetsen van de piano gespeeld, dus in C, A klein of in D (Dorische toonladder). Zodoende kunnen alle instrumenten op elkaar zijn afgestemd.

sinds 2023 werk ik samen met de stichting Mantelzorg en Dementie, hun visie:

Stichting Mantelzorg en Dementie Cliffordstraat 28 Amsterdam
 Muziektherapie heeft positieve effecten op onze deelnemers met dementie. Het helpt de emotionele en cognitieve functies stimuleren, geheugen herinneringen kunnen weer opgeroepen worden en dus de algemene stemming verbeteren. De herkenning van bekende melodieën kan ook veel gevoel van verbondenheid en comfort creëren.
Dus de grote input van Jet Kat haar muziektherapie draagt enorm bij in het ontluiken van positieve effecten op de stemming, emoties en cognitieve functies van onze deelnemers. Dus dit levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven.

sessie mei 2024 van de vrijdag groep van Stichting Mantelzorg en Dementie:

Opname februari 2024 . Gezellig met z’n allen: